top of page

Başbakan: Darbe girişimi başarısız oldu, darbeciler gözaltına alındı

Başbakan, Tavil Komünist Konseyi'nin 9 Nisan 04: 30'da başlattığı darbe girişiminin 11 Nisan saat 03: 00'da resmen başarısız olduğunu ve tüm darbecilerin gözaltına alındığını duyurdu.


2 günlük darbe girişiminin bilançosu ağırdı. Bu darbe girişiminde 16 askeri darbe askeri, 9 darbe polisi, 11 asker, 7 polis, 8 darbe sivil ve 6 darbe karşıtı sivil olmak üzere 57 kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda 316 darbeci asker, 38 darbeci polis, 547 asker, 69 polis, 117 darbeci ve 291 darbe karşıtı sivil olmak üzere 1378 kişi yaralandı.


Darbe girişiminde birçok hükümet binası ağır hasar gördü. 9 Nisan 19: 40'ta darbecilerin parlamentoya attığı bombalar sonucunda parlamento binası ağır hasar gördü ve darbeciler tanklarla parlamento binasına girdi ve yarı kullanılamaz hale geldi. Parlamento Başkanı Jackie Madison, parlamento yeniden inşa edilene kadar tüm parlamento binasının askıya alındığını duyurdu. Aynı zamanda Atafu ve Fakaofo Valiliklerinde meydana gelen bombalı saldırılar sonucunda Atafu ve Fakaofo Valilikleri de ağır hasar gördü.


Ayrıca Fakaofo Valisi ve Parlamento Başkanı Jackie Madison da darbeci askerler tarafından yakalandı ve yaralandı.


Cumhurbaşkanı Hamza Samet Kaya, 12 Nisan'dan itibaren ülkede 3 aylık olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.


Aynı zamanda cumhurbaşkanı, ölüleri anmak için 1 aylık yas ilan edildiğini duyurdu.


Başbakan yaptığı açıklamada, darbeden ölenleri anmak için her Nisan 9 Nisan'da ulusal anma günü ilan edildiğini duyurdu ve başbakan, darbecilerin en ağır cezalar için çalışacağını açıkladı.


Meclis Başkanı Jackie Madison, Tavil Komünist Partisi'nin kapatılması için savcılığa dava açtıklarını ve duruşma bitene kadar Tavil Komünist Partisi milletvekillerinin parlamento binasına girmesinin yasaklandığını duyurdu.


Aynı zamanda, başbakan, darbeyi başlatan Tavil Komünist Partisi genel başkanı Racheal Juan, 11 Nisan günü saat 01.00'de Atafu'dan Yeni Zelanda'ya kaçarken, Tavil Komünist Partisi sözcüsü Daniel Cendrick ise 10 Nisan'da yakalandı. 04:00 Fakaofo, Fiji'den. Kaçarken yakalandığını açıkladı.


Tavil Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, darbeye karışan 17 astsubay, 9 ordu komutanı, 307 asker ve 40 polisin görevden alındığını ve uzaklaştırıldığını duyurdu.


Tavil askerleri parlamento binası önünde darbecilere karşı. (9 Nisan)




12 views0 comments
bottom of page